српски
english

       Мисија

       О нама
       - Укратко
       - Органограм
       - Пронађите нас

       Надлежности

       Руководство

       Контакти

       Корисне адресе

       Мапа презентације 

 
  Почетна > Архива > ... 

Срђан Спасојевић разговарао са представницима
Међународне банке из Вашингтона

Срђан Спасојевић, директор Дирекције за железнице, разговарао је данас са делегацијом Међународне банке из Вашингтона, коју је предводио Ричард Мартин Хамфрис, виши саобраћајни економиста у Одељењу за одрживи развој, за подручје Европе и централне Азије. У делегацији Међународне банке били су и Василе Олијевски, виши стручни сарадник за железничку инфраструктуру за подручје Европе и централне Азије, Ј. Сонди, консултант за менаџмент и инжењеринг и Суња Ким, старији финансијски аналитичар у Одељењу за инфраструктуру и енергију за подручје Европе и централне Азије.

Том приликом изразио је спремност Дирекције да, у оквиру својих овлашћења, пружи потребне информације и на други начин допринесе ефикасном остваривању циља боравка представника Светске банке у Београду. Такође, и да и убудуће доприноси унапређивању сарадње између државних органа Републике Србије и Светске банке у активностима од заједничког интереса.

Срђан Спасојевић пружио је основне информације о Дирекцији за железнице као посебној организацији Републике Србије основаној у складу са Законом о железници Републике Србије ради обављања стручних, регулаторних и других послова у области железничког саобраћаја утврђених Законом о железници.

У том контексту, указао је на улогу Дирекције у области обезбеђивање поузданог регулаторног оквира за: несметано функционисање и развој железничког саобраћаја у Србији; равноправне услове учешћа свих заинтересованих учесника у железничком превозу на домаћој железничкој мрежи; усклађивање са регулативом Европске уније у области железничког саобраћаја; интегрисање железничког система Србије у јединствен регионални, европски и шири саобраћајни простор.

Директор Дирекције оценио да је Дирекција успешно прошла кроз процес оспособљавања за улогу регулаторног тела за железнички саобраћај и да своје надлежности ажурно остварује.

мр Слободан Вукмировић, помоћник директора Дирекције за железнице, подробније је представио унутрашњу организацију и надлежности Дирекције у складу са чланом 79 Закона о железници.

Ричард Мартин Хамфрис, руководилац посебног тима Међународне банке, нагласио је да је циљ боравка делегације МБ у Србији сагледавање елемената за процену потреба и потенцијала финансирања развојних пројеката железничког сектора у Србији. У том контексту, размењена су мишљења о низу питања организације и функционисања система железничког саобраћаја у Србији који се налази у процесу реструктурирања.

Представници Међународне банке, поред осталог, предложили су да буду размотрене и могућности евентуалног учешћа Међународне банке у кредитирању набавке одговарајуће информатичке и друге опреме, као и обуке особља, у складу са потребама Дирекције, као делу сектора железничког саобраћаја у Републици Србији.

Срђан Спасојевић се захвалио на спремности надлежних у Међународној банци да размотре и могућност учешћа у финансирању јачања капацитета Дирекције за железнице и нагласио да ће такав предлог за размишљање бити размотрен. Таква решења, истакао је, зависиће и од предстојећих измена Закона о железници.

Састанак је одржан у Дирекцији за железнице, на иницијативу Светске Банке, у оквиру боравка њихових представника у Београду у периоду од 3. до 10. октобра 2006. године.
.

COPYRIGHT, ДИРЕКЦИЈА ЗА ЖЕЛЕЗНИЦЕ, 2006.  |   E-mail: administration@raildir.gov.rs