MENI

Naslovna strana

Aktuelnosti

IRG-RAIL – plenarno zasedanje održano u Bonu od 23. do 24. maja 2023.

31. maj 2023.

Plenarna skupština Grupe nezavisnih regulatora železničkog tržišta - IRG-Rail okupila se na svom prolećnom zasedanju u Bonu kojim su predsedavali dr Anegret Grebl i prof. dr Karsten Ote iz nemačkog regulatornog tela Bundesnetzagentur. Predsednik nemačkog regulatornog tela Klaus Miler u svom uvodnom govoru obratio se predstavnicima 22 regulatorna tela koji su prisustvovali sednici u Bonu i 8 regulatornih tela koji su sastanak pratili daljinskim putem.

IRG-RAIL plenarno zasedanje održano u Bonu od 23. do 24. maja 2023.

Detaljnije

PRAVILNICI OBJAVLjENI U „SLUŽBENOM GLASNIKU RS“, BR. 39/2023

17. maj 2023.

Direkcija za železnice donela je sledeće pravilnike koji su objavljeni u „Službenom glasniku RS“, broj 39/2023 od 12. maja 2023. godine, a stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku:

Detaljnije

IPA ERA ERTMS obuka

5. maj 2023.

U organizaciji Železničke agencije Evropske unije (ERA) i Transportne zajednice , u okviru ERA IPA projekta finansiranog od strane Evropske komisije, u prostorijama kompanije CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles), od 18. do 20. aprila 2023. godine održana je obuka na temu izazova u implementaciji ERTMS sistema (European Rail Traffic Management System - Evropski sistem upravljanja železničkim saobraćajem).

IPA ERA ERTMS  obuka

Detaljnije

IPA RADIONICA O EVROPSKOM REGISTRU ŽELEZNIČKIH VOZILA (EVR)

28. april 2023.

U organizaciji Železničke agencije Evropske unije (ERA), u okviru ERA IPA projekta finansiranog od strane Evropske komisije, u prostorijama Transportne zajednice u Beogradu, 25. aprila održana je radionica na temu uvođenja evropskog registra železničkih vozila (EVR - European Vehicle Register).

IPA  RADIONICA O EVROPSKOM REGISTRU ŽELEZNIČKIH VOZILA (EVR)

Detaljnije

Mokra Gora – sastanak na temu pograničnog železničkog saobraćaja između Srbije i Crne Gore

26. april 2023.

Predstavnici železničkog sektora Srbije i Crne Gore okupili su se 20. aprila na Mokroj Gori povodom skorašnjeg završetka građevinskih radova na staničnoj zgradi u Bijelom Polju, budućoj zajedničkoj pograničnoj stanici Srbije i Crne Gore. Ispred delegacije železničkog sektora iz Srbije prisutne je pozdravio Lazar Mosurović, v. d. direktora Direkcije za železnice. On je u svom uvodnom izlaganju istakao značaj ovog skupa pogotovo imajući u vidu da se održava u vreme privođenja kraju radova i planiranog skorašnjeg otvaranja rekonstruisane stanice u Bijelom Polju, projekta od izuzetnog značaja za Srbiju i Crnu Goru.

Mokra Gora – sastanak na temu pograničnog železničkog saobraćaja između Srbije i Crne Gore

Detaljnije

Insbruk – seminar o prevozu žičarama

25. april 2023.

U organizaciji O.I.T.A.F.-a (International Organization For Transport By Rope), jedne od najznačajnijih internacionalnih organizacija za sve vidove transporta žičarama koja trenutno ima 155 članova iz 35 države, 6 tehničkih komisija i 2 radne grupe koje se bave svim tehničkim pitanjima vezanim za žičare, 20. aprila 2023. godine održan je međunarodni naučno-stručni seminar na temu ekspanzije prevoza putnika žičarama u Insbruku, u Austriji.

Insbruk – seminar o prevozu žičarama

Detaljnije

OBUKA O INTEROPERABILNOSTI – NOVI SAD

23. decembar 2022.

Železnička agencija Evropske unije - ERA u saradnji sa Direkcijom za železnice organizovala je od 13. do 15. decembra 2022. u Novom Sadu obuku na temu interoperabilnosti na železnici. Ovaj događaj okupio je oko 40 učesnika iz zemalja kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, Danske, Rumunije, predstavnike Transportne zajednice i Delegacije EU u Srbiji.

OBUKA O INTEROPERABILNOSTI – NOVI SAD

Detaljnije

IRG-RAIL – PLENARNO ZASEDANjE, NOVEMBAR 2022.

25. novembar 2022.

Grupa nezavisnih regulatora železničkog tržišta – IRG-Rail održala je svoje drugo zasedanje u 2022. godini od 15. do 16. novembra u Dubrovniku. Sastanak je organizovala hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti HAKOM od koje će predsedavanje u 2023. godini preuzeti nemačko regulatorno telo Bundesnetzagentur.

Detaljnije

BILATERALNA SARADNjA - POSETA BUGARSKE AGENCIJE ZA ŽELEZNICE

28. oktobar 2022.

Direkcija za železnice bila je domaćin bilateralnog sastanka sa Agencijom za železnice Republike Bugarske održanog 25. i 26. oktobra u Beogradu.

Ovom prilikom gost Direkcije bio je izvršni direktor bugarske Agencije za železnice, g. Veselin Vasilev, zajedno saradnicima koji rukovode poslovima tela za regulisanje železničkog tržišta i nacionalnog tela za bezbednost. Sastanku je prisustvovao i g. Dejan Lasica iz Transportne zajednice. Cilj sastanka bio je unapređenje međusobne saradnje ove dve srodne institucije, kao i doprinos unapređenju železničkog saobraćaja između dve zemlje posebno imajući u vidu da se ubrzo očekuje početak rekonstrukcije pruge Niš – Dimitrovgrad.

Detaljnije

20. MEĐUNARODNA NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA O ŽELEZNICI RAILCON ’22

21. oktobar 2022.

Jubilarna međunarodna naučno-stručna konferencija o železnici RAILCON ’22, održana je po dvadeseti put na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu od 13. do 14. oktobra 2022. Kao i prethodnih godina, RAILCON je okupio veliki broj naučnika i stručnjaka različitih profila, predstavnike kompanija i institucija iz železničkog sektora. Od svog osnivanja 1984. godine, ovaj stručni skup kontinuirano podržava razvoj železnice sa osnovnim ciljem da je učini što konkurentnijom i privlačnijom i da doprinese povećanju udela ovog vida transporta u prevozu putnika i robe. U kontekstu brige o zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti i bezbednosti, kao što je naveo direktor Transportne zajednice Zapadnog Balkana, Matej Zakonjšek, železnica ima svetlu budućnost. Naime, on je u svom uvodnom obraćanju na otvaranju konferencije istakao da Evropska unija nikada nije više ulagala u železničku infrastrukturu, razvoj železničkih sistema i reformu železnice te da je ovo pravi trenutak za podršku modernizaciji železničkog sektora u regionu.

Detaljnije

Objašnjenje u vezi sa stavljanjem proizvoda na tržište

19. avgust 2019.

Direkciji za železnice se obraćaju proizvođači delova i opreme koji se koriste na železnici sa pitanjem da li Direkcija za železnice izdaje dozvole za korišćenje tih proizvoda. Najčešći razlog za postavljanje takvog pitanja su uslovi pojedinih tendera u kojima se često traži da konkretni proizvod ima dozvolu za korišćenje izdatu od strane Direkcije za železnice.

Članom 21. stav 1. Zakona o interoperabilnosti železničkog sistema („Sl. glasnik RS”, broj 41/2018) propisano je da dozvolu za korišćenje koju izdaje Direkcija moraju ...

Detaljnije ...

 

 Vrh strane
 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19  KORONA VIRUS-COVID-19  Obaveštenja   Informator o radu  Zahtev za informacije od javnog značaja  Nacionalni registar vozila NVR  Propisi u pripremi  RULEBOOK  Ukidanje pečata