MENI

Naslovna strana

Aktuelnosti

21. mart 2024.

Studijska poseta Narodnoj Republici Kini u organizaciji CRRC Changchun Railway Vehicles Co., Ltd

U organizaciji kompanije CRRC China Railway Vehicles Co., Ltd. u duhu kinesko-srpskog prijateljstva i uspešne saradnje u realizaciji niza značajnih projekata u oblasti železnice, u periodu od 7. do 13. marta 2024. godine realizovana je studijska poseta Narodnoj Republici Kini.

Studijska poseta Narodnoj Republici Kini u organizaciji CRRC Changchun Railway Vehicles Co., Ltd Studijska poseta Narodnoj Republici Kini u organizaciji CRRC Changchun Railway Vehicles Co., Ltd

Detaljnije

13. mart 2024.

PRAVILNIK OBJAVLjEN U „SLUŽBENOM GLASNIKU RS“, BR. 17/24

Direkcija za železnice donela je Pravilnik o izmenama pravilnika o tehničkim uslovima podsistema infrastruktura koji je objavljen u „Službenom glasniku RS“, broj 17/24 od 6. marta 2024. godine. Ovaj pravilnik, koji stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“, objavljen je na sajtu Direkcije za železnice zajedno sa prečišćenim tekstom Pravilnika o tehničkim uslovima podsistema infrastruktura.

Detaljnije

5. mart 2024.

TRANSPORTNA ZAJEDNICA – 19. SASTANAK TEHNIČKOG KOMITETA ZA ŽELEZNICE

Tehnički komitet za železnice Transportne zajednice održao je svoj 19. sastanak u Beču od 27. do 28. februara 2024. Učesnici ovog sastanka imali su priliku da se u prostorijama upravljača infrastrukture ÖBB Infrastruktur AG upoznaju sa istorijatom glavne železničke stanice u Beču (Wien Hauptbahnhof) i projektom njene izgradnje koja je trajala od 2007. do 2012. godine. Takođe, učesnici su od strane kolega iz ÖBB Infrastruktur AG upoznati sa strukturom i organizacijom železničkog ...

TRANSPORTNA ZAJEDNICA – 19. SASTANAK TEHNIČKOG KOMITETA ZA ŽELEZNICE

Detaljnije

26. januar 2024.

IRG-RAIL: SASTANAK RADNE GRUPE ZA PRAĆENjE TRŽIŠTA

Uz podršku Privredne komore Srbije, Direkcija za železnice bila je domaćin sastanka Radne grupe za praćenje tržišta Grupe nezavisnih regulatora železničkog tržišta – IRG-rail. Castanak održan 23. januara 2024. u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu okupio je oko 20 predstavnika železničkih regulatornih tela iz 13 evropskih zemalja, kao i određen broj predstavnika koji su sastanak pratili daljinskim putem.

IRG-RAIL: SASTANAK RADNE GRUPE ZA PRAĆENjE TRŽIŠTA

Detaljnije

27. decembar 2023.

SASTANAK RESCOR 2023

U periodu od 14. do 15. decembra 2023. održan je sastanak RESCOR 2023, u Lionu, u Francuskoj, a organizator sastanka je bila francuska Agencija nadležna za bezbednost žičara i vođenog transporta (Technical service in charge of safety for ropeways and guided transports (STRMTG) ), koja odgovara za svoj rad francuskom Ministarstvu ekološke tranzicije i teritorijalne kohezije i koja ima sve nadležnosti u skladu sa EU propisima iz oblasti žičara i značajnu ulogu u odobravanju puštanja u rad vođenih sistema javnog prevoza (metroa, tramvaja i dr.).

SASTANAK  RESCOR 2023

Detaljnije

8. decembar 2023.

IRG-Rail – PLENARNO ZASEDANjE ODRŽANO U BERLINU OD 28. DO 29. NOVEMBRA 2023

Plenarna skupština Grupe nezavisnih regulatora železničkog tržišta - IRG-Rail okupila se na svom jesenjem zasedanju u Berlinu kojim su predsedavali dr Anegret Grebl i prof. dr Karsten Ote iz nemačkog regulatornog tela Bundesnetzagentur. Sastanak je okupio predstavnike 23 regulatorna tela koji su prisustvovali sednici u Berlinu i 6 regulatornih tela koji su zasedanje pratili daljinskim putem.

IRG-Rail – PLENARNO ZASEDANjE ODRŽANO U BERLINU OD 28. DO 29. NOVEMBRA 2023 Izvor: IRG-Rail

Detaljnije

30. novembar 2023.

OTIF – Godišnjica primene jedinstvenih pravila CIM i CIV

Peto zasedanje ad hoc Komisije za pravna pitanja i međunarodnu saradnju OTIF-a (Međuvladine organizacije za međunarodne prevoze železnicom) otvoreno je 7. novembra 2023. u Bernu svečanim događajem vezanim za proslavu 130. godišnjice primene Jedinstvenih pravila CIM i 95. godišnjice primene Jedinstvenih pravila CIV.

OTIF – Godišnjica primene jedinstvenih pravila CIM i CIV Izvor: OTIF

Detaljnije

29. novembar 2023.

Međunarodna konferencija o digitalnoj bezbednosti na železnici

Nastavljajući svoju tesnu saradnju na temu digitalne bezbednosti u oblasti železnice, Agencija Evropske unije za železnicu (ERA) i Agencija Evropske unije za digitalnu bezbednost (ENISA) organizovale su od 8. do 9. novembra 2023. u Atini Treću međunarodnu konferenciju o sajber bezbednosti na železnici.

Međunarodna konferencija o digitalnoj bezbednosti na železnici Međunarodna konferencija o digitalnoj bezbednosti na železnici Izvor: ERA

Detaljnije

22. novembar 2023.

POTPISANI UGOVORI SA STUDENTIMA O REALIZACIJI TREĆEG CIKLUSA PRAKSE ZA STUDENTE

U ponedeljak 20. novembra 2023. godine, u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, organizovano je svečano potpisivanje ugovora o realizaciji trećeg ciklusa prakse za studente Univerziteta u Beogradu, koji će trajati od 20. novembra 2023. godine do 16. februara 2024. godine.

POTPISANI UGOVORI SA STUDENTIMA O REALIZACIJI TREĆEG CIKLUSA PRAKSE ZA STUDENTE POTPISANI UGOVORI SA STUDENTIMA O REALIZACIJI TREĆEG CIKLUSA PRAKSE ZA STUDENTE

Detaljnije

21. novembar 2023.

KORIŠĆENjE ALTERNATIVNIH GORIVA I ELEKTRIČNIH VOZOVA NA BATERIJE

U organizaciji Evropske agencije za železnice, u periodu od 10. oktobra 2023. godine do 12. oktobra 2023. godine realizovana je IPA studijska poseta na temu korišćenja alternativnih goriva (vozova na vodonik) i električni vozovi na baterije. Studijska poseta je održana u Saveznoj Republici Nemačkoj, u gradovima Bremen, Braunšvajg i Dizeldorf. Ova studijska poseta okupila je veliki broj predstavnika nacionalnih tela za bezbednost u železničkom saobraćaju (NSA), među kojima su bili i predstavnici Direkcije za železnice.

KORIŠĆENjE ALTERNATIVNIH GORIVA I ELEKTRIČNIH VOZOVA NA BATERIJE

Detaljnije

9. oktobar 2023.

Transportna zajednica - 17. sastanak Tehničkog komiteta za železnice

Tehnički komitet za železnice Transportne zajednice uspešno je zaključio svoj 17. sastanak održan u Zagrebu, Hrvatska, od 5. do 6 oktobra 2023. Sastanak je okupio raznovrsnu grupu predstavnika strana potpisnica iz jugoistočne Evrope, Gruzije, Moldavije, Ukrajine, Generalnog direktorata za mobilnost i transport Evropske komisije, Železničke agencije Evropske unije i zainteresovanih strana iz privatnog sektora, obeležavajući prekretnicu u oblikovanju budućnosti železničkog transporta u regionu.

Transportna zajednica - 17. sastanak Tehničkog komiteta za železnice

Detaljnije

4. oktobar 2023.

European Rail Safety Days 2023

Predstavnici Direkcije za železnice učestvovali su na konferenciji European Rail Safety Days 2023 koja je održana u periodu od 20. do 22. septembra 2023. u Talinu, u organizaciji Agencije EU za železnice (ERA).

European Rail Safety Days 2023 European Rail Safety Days 2023

Detaljnije

PREZENTACIJA STUDIJE PLANIRANjA I RAZVOJA ŽELEZNIČKE MREŽE REPUBLIKE SRBIJE

22. avgust 2023.

U organizaciji China Railway International Co. Ltd u duhu kinesko-srpskog prijateljstva i uspešne saradnje u realizaciji niza značajnih projekata u oblasti železničke infrastrukture 9. 8. 2023. u Beogradu je održan radni sastanak na kome je prezentovana Studija planiranja i razvoja železničke mreže Republike Srbije koju je na inicijativu Vang Tungđuna, člana partijske grupe i zamenika generalnog direktora Železnica Kine, izradio China Railway Design Group Co. Ltd.

PREZENTACIJA STUDIJE PLANIRANjA I RAZVOJA ŽELEZNIČKE MREŽE REPUBLIKE SRBIJE

Detaljnije

SARADNjA SA MAĐARSKIM NACIONALNIM TELOM ZA BEZBEDNOST ŽELEZNICA

05. jul 2023.

Dana 21. juna 2023. godine u prostorijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture održan je sastanak predstavnika mađarskog nacionalnog tela za bezbednost (Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja – Uprava za bezbednost železnica) i Direkcije za železnice na temu izrade sporazuma o međusobnoj saradnji nacionalnih tela za bezbednost dve države.

SARADNjA SA MAĐARSKIM NACIONALNIM TELOM ZA BEZBEDNOST ŽELEZNICA

Detaljnije

Objašnjenje u vezi sa stavljanjem proizvoda na tržište

19. avgust 2019.

Direkciji za železnice se obraćaju proizvođači delova i opreme koji se koriste na železnici sa pitanjem da li Direkcija za železnice izdaje dozvole za korišćenje tih proizvoda. Najčešći razlog za postavljanje takvog pitanja su uslovi pojedinih tendera u kojima se često traži da konkretni proizvod ima dozvolu za korišćenje izdatu od strane Direkcije za železnice.

Članom 21. stav 1. Zakona o interoperabilnosti železničkog sistema („Sl. glasnik RS”, broj 41/2018) propisano je da dozvolu za korišćenje koju izdaje Direkcija moraju ...

Detaljnije ...

 

 Vrh strane
 Obaveštenja   Informator o radu  Zahtev za informacije od javnog značaja  Nacionalni registar vozila NVR  Propisi u pripremi  RULEBOOK  Ukidanje pečata